چگونه با کليه بدن خود دوست باشيم؟


 

نويسنده:دكتر آريا جنابي*




 
كليه تصفيه‌خانه بدن است و حجم خون و مايعات بدن را كنترل و با ترشحات هورموني خود ادامه حيات را در بدن ما ميسر مي‌سازد. كليه جايگاه فعال‌سازي ويتامين D نيز هست و از اين طريق مانع پوسيدگي استخوان مي‌شود. اين قسمت از بدن همچنين هنگامي كه روزه مي‌گيرد و براي مدت طولاني گرسنگي را تحمل مي‌كنيد به ياري كبد مي‌شتابد و قندخون را مي‌سازد. بنابراين حيات شما به كليه‌ها‌يتان وابسته است.
يكي از مواردي كه باعث آسيب به كليه‌ها مي‌شود، مصرف مداوم و خودسرانه داروهاست. بنابراين افراد بايد از مصرف هرگونه دارويي بدون مشورت با پزشك اجتناب كنند.
مصرف طولاني‌مدت مسكن‌ها بدون در نظر گرفتن جنبه‌هاي مرتبط با سلامتي مي‌تواند كاركرد كليه‌ها را با اختلال مواجه كند. مصرف مايعات به ميزان كافي در عملكرد صحيح كليه‌ها موثر است و به كارآيي بهتر آنها ياري مي‌رساند.
بهترين نوشيدني‌ها آب و چاي كم‌رنگ است و در صورتي كه دوغ نيز به صورت كم‌نمك آماده شود، مي‌تواند نوشيدني‌مناسبي باشد. نوشابه به دليل اسيدي كه دارد مي‌تواند موجب سنگ كليه مي‌شود و نوشيدن آن به صلاح نيست.

بيماران ديابتي و مبتلا به فشار خون در معرض خطر ابتلا به بيماري‌هاي كليوي نيز هستند، بنابراين اين افراد بايد به چكاپ مداوم از گسترش بيماري خود جلوگيري كنند تا به كليه آنها آسيبي وارد نشود.
ورزش و تحرك نيز در سلامتي كليه‌ها موثر است اما شرط‌هايي دارد. ورزش و تحرك هنگامي موثر است كه به صورت مداوم و اصولي باشد. 20 دقيقه پياده‌‌روي در هر روز وبراي سلامتي مناسب است اما چند ساعت دويدن طولاني در يك روز نقش زيادي در سلامت ندارد. ترك مصرف مواد مخدر و سيگار آخرين توصيه دكتر جنابي براي داشتن كليه‌هايي سالم است.

پي‌نوشت‌ها:
 

* متخصص كليه و مجاري ادرار

منبع:www.salamat.com